Sa ne traiesti, maicuta draga!

Nu intentionez sa aduc omagii cliseu cu ocazia zilei de 8 martie, desi fara sa vreau poate ca sufletul o sa mi- o ia inainte cu vreo afirmatie de gen “mama, cea mai dulce fiinta de pe pamant”.

Poate ca sunteti in asentimentul meu ca atasamentul de mama este neconditionat si permanent cuibarit in sufletul nostru de copii al mamelor noastre.
Poate ca sunteti in situatia sa ma contraziceti cunoscand cazuri de sentimente contradictorii si negocieri de putere in relatia mama-copil ajuns adult.

Cert este ca mama este adultul prim si deci, generalizabil in perioada copilariei mici la care imi raportez devenirea.
Cu alte cuvinte la 4 ani nu vedeam defectele mamei ca om ci o percepeam ca fiind ceea ce este fara sa stiu sa raportez adultul-mama la alt om.
Stiu doar ca , mai spre 8-9 ani doream foarte mult sa am o mama mai tanara. Deseori aveam fantezii pornind de la o anume tanti Steluta din sat ce era cu vreo 25 de ani mai tanara ca mama mea(care deja trecuse bine de 50 de ani la varsta aceea).
Dar vad apoi in filmul cresterii mele pe mama mea adusa de spate, cu mainile patate de struguri de la culesul din ajun, invitata ceremonios in clasa de catre dirigintele meu ce-si exprima o stima deosebita pentru ea:”Aceasta doamna sfioasa intra in scoala ca intr-o catedrala! asa se explica de ce a tratat educatia copiilor ei ca pe o misiune sfanta”. (Si eu bagam capul sub banca precum un strut rusinandu-ma de eventualele ganduri evaluative ale colegeleor mele de la oras, ori de vreun favoritism comis de catre dirigintele meu in favoarea elevilor de la tara-“cu orogine sanatoasa”, cum spunea el adesea.
Tot mama mea este femeia ce si-a asumat singuratatea unui sfert de veac pentru a obloji ranile deschise ale unei gospodarii prea mari pentru puterile ei, prea rar vizitate de fii ei plecati departe sa-si construiasca un viitor.
Tot mama este si omul care, pana la varsta de 75 de ani nu a vazut alte meleaguri in afara de judetul in care s-a nascut. Dar luandu-si foarte in serios misiunea de bunica, s-a urcat fara preget in maxi taxi calatorind 7 ore pentru a ajunge sa-si vada nepotii.
Din franturile unor confesiuni realizez ca tot mama este fata care nu si-a putut realiza visul de a ajunge asistenta medicala din vina …unor vremuri in care fiica chiaburilor nu aveau voie sa acceada la scoli de genul.
Tot mama este omul care n-a indraznit sa inteleaga ca adapatul oilor sau curatul cotetelor sunt indeletniciri care nu i se potrivesc…Are 7 clase…dar acum citeste carti de psihologie pe care le gaseste singura in biblioteca. Si-atunci n-am cum sa nu ma revolt intrezarind in ea tristetea unui om neimplinit, insetat de cunoastere dar infrant de cerintele mediului in care s-a nascut.
Dar visul ei poate ca s-a realizat prin realizarile noastre…mi-ar placea sa cred. Si totusi…fiinta ei n-a trait deplin, nu s-a autorealizat.
Acum a inflorit.
E bunica pentru a doua oara.
Si imi place sa cred ca dincolo de nerealizarile si infrangerile pe care le-a intampinat…mult mai multe din pacate, astazi e multumita (ca exemplu: conjuncturi nefericite i-au pus in brate un copil nou nascut imbolnavit de un sistem medical incompetent care i l-a ucis in final la 13 ani. Sa mai fii apoi intreg si intelept dupa astfel de intamplare?)

Si-a parasit pentru un timp gospodaria pentru a contribui cu dragostea ei de bunica la zborul nepotului, fiului meu cel mic.
E langa mine, nestiind ca scriu despre ea. O raza de soare ii tradeaza un zambet al sufletului pe care il aveam intiparit adanc in memoria afectiva.
In privirea ei se oglindeste sufletul de copil al lui Roland asa cum, in urma cu 31 de ani se oglindea sufletul meu de copil.
Si-acum imi dau seama ca in rolul de mama si-a gasit prea-plinul sufletului.
Mai mult decat atat imi dau seama ca a avea copii nu te transforma automat in mama implinita. Cred ca exista totusi un har pentru asta.

Sa ne traiesti maicuta draga!

Please follow and like us:
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sa ne traiesti, maicuta draga!

 1. Pingback: polimedia.us/fain

 2. MADALINA PALELA says:

  Sa traiasca ani multi langa voi! Iubiti-o si apreciati-o cat timp este langa voi.As da jumate din viata mea sa o am pe mama numai pentru o clipa langa mine.Cat de puternic ai fi ca si OM mama iti da o siguranta si un confort.Cat mama iti traieste esti tot copil.

  • admin says:

   Multumesc, Madalina. Stiu ca ai piedut-o devreme, prea devreme pe mama ta. Si cu atat mai mult apreciez sfatul unui om care a cunoscut durerea aceasta.
   Sa fim sanatosi pentru noi si pentru copiii nostri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *