Liberul arbitru si alergatul

0752abdVictor Frankl zice ca nevoia cea mai importanta nu-i placerea si nici puterea. Ci sensul. Nevoia de sens.

Adica orice, si suferinta si bucurie is trecute prin sita filtrului final: care-i morala din toata intamplarea asta?

E ca si cand te-ai croseta pe tine din toate evenimentele si daca nu ajungi sa gasesti sensul, n-o sa fii decat o biata jucarie de macrame la voia evenimentelor.

Si tot el mai zice ca menirea ta ca om ii o treaba care se detecteaza nu se inventeaza in tine. Adica sunetul devenirii e deja in tine, nu trebuie sa-l mai compui ca-i deja incriptat in tine.

Si Daniel David mai pune si el o intrebare: Daca Dumnezeu e Atotputernic si Atotstiutor, inseamna ca El stie ce urmeaza sa fac maine. Si daca deja e stiut viitorul meu, inseamna ca nu exista liber arbitru.

Dar cum sa nu existe liber arbitru? adica nu eu am decis sa aleg sa ma trezesc la 6 sa alerg?

Nu stiu dar doua lucruri sunt certe acum pentru mine!

Unu: maine nu e o certitudine.

Doi: Sa alergi e cea mai buna decizie pe care o poti lua vreodata!

S-aveti o sambata cu sens!

Aici gasiti despre liberul alrbitru

Please follow and like us:
This entry was posted in Prezentul ne-efemer... and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Liberul arbitru si alergatul

 1. Motorkraft says:

  a) Dacă ALTCINEVA cunoaște ce ți se va întâmpla nu înseamnă că lipsește liberul arbitru! Liberul arbitru nu îți dispare în momentul în care, de exemplu, cineva se uită la tine printr-o lunetă pusă la o pușcă, știind că urmează să apese pe trăgaci…
  b) Toți părinții și marii guru ai joggingului au murit de inimă…!

  • admin says:

   a. Interesanta perspectiva. Stau sa ma gandesc daca analogia in care esti vanat de la distanta are ceva in comun cu sansa la viata vesnica. In situatia in care esti tinta cuiva, exista mici imprecizii- vanatorul nu are suficienta acuitate, timp de reactie lung sau intervine un obstacol neasteptat. Insa daca Cineva Stie imprevizibilul, Stie si basta!probabilitatea sa fii tintit/vanat vs salvat e 100% in cunoasterea Sa. Asta inseamna, ca indiferent ce fac, ce aleg, voi fi vanat vs salvat. Si-atunci liberul arbitru devine o iluzie, necesara sa vietuiesc dar tot iluzie ramane.
   b. Asta a fost gratuita si fara noima. De ce?a, poate din cauza ca esti pasionat de motoare si-atunci relatia intre inima si efort are o conotatie strict mecanica pentru tine: uzura, si-atat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *