Moara de idei- Episodul 1 Prietenia

images (3)In episodul anterior invitam la exercitiul de a discuta cu tine, exercitiu vital fara de care nu te poti construi pe deplin, poti doar sa-ti inalti ziduri convenabile standardelor sociale si atat.

Ce-am macinat azi la moara? la unul din cele mai frumoase intamplari: prietenia si care-s ingredientele ei misterioase? Jocul, iubirea, pasiunile, descoperirile, obstacolele pe care le-am intalnit n-ar fi putut fi atat de intense fara sa le fi impartasit cu cineva drag. Adesea mi s-a spus ca sunt naiva si ma incapatanez sa cred ca naivitatea e o precautie inventata din fricile celor foarte singuri.

Pe de alta parte se ¬†face prea mult uz de ideea de “friendhship” ca o gloata de oameni care n-au nimic in comun si se intalnesc sa joace Monopoli ori altceva. Nu cred in prietenia cladita exclusiv din aparente binevoitoare si precautii excesive. Insa nici in cea in care continutul prieteniei este o derulare a telenovelei in care actorii sunt personaje statice, care raman la aceeasi varsta emotionala de-a lungul anilor.

Asadar, atat timp cat nu poti vorbi decat, strict despre generalitatile conventionale din small talk-uri si nu evoluezi intr-o relatie, atunci acolo e orice altceva dar nu e prietenie.

Am facut multe greseli, de cele mai multe ori, am intrat cu bocancii si-am ranit sau nu am pastrat o distanta sanatoasa in prieteniile mele. Stiti ca si in povestea cu porcii spinosi, in prietenie e recomandabil sa pastrezi o distanta sanatoasa: cand e frig, porcii spinosi se apropie sa se incalzeasca dar apare durerea, apoi sunt nevoiti sa se indeparteze si din nou le este frig.

Daca statutul de familist influenteaza capacitatea de a te imprieteni sau de a-ti mentine prieteniile?cu siguranta. Atat doar ca schimbarea nu ar fi sanatos sa fie brusca. Valorile tale ca om nu se schimba radical. Vorbim de o noua etapa, pur si simplu. O familie cladita pe prea multe renuntari nu e semn bun pentru nici una dintre parti.

Acum sunt multe intrebari legate de prietenie:

Ce se poate spune despre cei ce si-au pastrat prietenul cel mai bun de-o viata? si despre cei care nu au avut niciodata?

Prietenia intre barbati este mai autentica decat cea intre femei?

E posibila prietenia intre un barbat si o femeie?sau intre o sora si un frate?

Un lider poate avea prieteni in echipa pe care o coordoneaza?

Eu imi sunt prieten mie si la bine si la greu? cat de mult imi iau partea?cat de onest sunt cu mine insami?

Alina, Stefania, Maria, Valerica, Andreea, Luminita, Mihai, Elena si cei din prezent…

Sunt oamenii mei. Cand zic oameni ma gandesc la aceste figuri, povesti, certuri, dezbateri aprinse, aventuri, provocari, intamplari petrecute impreuna datorita carora sunt bine, acum, aici.

Prietenia e victoria noastra ca oameni. Desi multi prefera un caine…

Please follow and like us:
This entry was posted in Prezentul ne-efemer.... Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *