Mintea, cel mai mare magician

Latura cea mai fascinanta a psihologiei este cea care tine de teoriile contraintuitive.
Mi-amintesc ce socati am fost in anult III de facultate cand ne vorbea Daniel David despre faptul ca nu intentia este cauza comportamentelor noastre ci cu totul si cu totul altceva. Cumva faptul ca vointa e un mit, ca totul se rezuma la aranjarea circumstanteleor de asa maniera incat declansarea comportamentului sa fie determinata contextual.
Iarasi, ideea ca post decizie, avem iluzia ca “stiam noi ca ceva nu e in regula” sau vorba populara “dupa razboi, multi viteji s-arata”.
Si in aceeasi gama, fenomenul de confirmation bias sau self-fullfillment profecy. Daca esti medic si ti se fixeaza in minte ipoteza ca pacientul sufera de o anumita boala, tinzi sa-ti aduni dovezile si sa pui in asa fel intrebarile fara sa mai verifici si faptele care ti-ar contrazice ipoteza initiala.
Cred ca cel mai mare vis al meu a fost sa am la dispozitie macare 2 min sa fiu in mintea altcuiva, sa vad la modul real cum vedea altcineva culorile, cum simte senzatiile de miros, cum filtreaza prin retina lui lumina, care ii e viteza gandurilor, cat de intense ii sunt trairile. Ar fi cel mai mare insight.
Dar deocamdata, nu raman decat studiile stiintifice care au rostul de a masura obiectiv fenomele psihice precum daca gandul precede emotia sau invers.

Please follow and like us:
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *