Ratacind pe-o linie de tramvai

o-linie-de-tramvai-din-ploiesti-reabilitata-cu-peste-90-de-milioane-de-lei-nu-poate-fi-folosita-402316Cel mai mare dar pe care ni-l putem face noua insine de multe ori este sa te debarasezi de credinte, ganduri de care suntem puterninc atasati. Aceste ganduri decid pentru noi de-a lungul vietii “ce se cuvine”; ” ce e drept”; “ce e just”; “ce si pana unde pot tolera” etc. Ele au fost fabricate de-a lungul formarii noastre, incepand de la masa de duminica in care, parintii stipulau ce e bine si ce-i rau pana la intamplarea din liceu in care limitele ne-au fost testate de niscaiva situatie sau priteni. Prin urmare aceste mici entitati nonfizice ne-au insotit cu o mare fidelitate de-a lungul peripetiilor din viata. Si uite-asa, ajungem sa fim compusi in nucleul nostru dur din credinte puternic inradacinate ce ne dirijeaza gandirea pe o linie de tramvai sau alta, la cea mai mica provocare din lumea exterioara.  Astfel ca ajungem sa scanam rapid informatiile si fabricam concluzii rapide si eficiente: “copiii ce vorbesc in biserica is copii needucati”/ ” nu are facultate-inseamna ca nu-l duce mintea”; “vorbeste bine- e destept”:” mi-a zis ca am gresit- are ceva cu mine” etc. Foarte interesante sunt cele raportate la sinele propriu de genul” ca sa merit sa fiu iubit- trebuie sa muncesc mult”, zic interesante pentru ca acestea sunt cel mai putin scoase la suprafata in conversatii obisnuite, dar de ele depind atat de mult echilibrul pe care-l poti obtine in relatiile cu ceilalti.

Daca iti propui sa asculti cu atentie pe strada, in autobuz, oamenii vorbesc cu apropiatii/prietenii despre un Altul/Alta/Altii care sunt “ridicoli/imposibili/nedrepti/exagerat de…”in relatia cu ceilalti.  Si la celalalt capat, se-ntampla cel mai probabil o validare a vaicarelii de catre prietenul plin de compasiune: “Te-nteleg!vaiii cum poti sa mai suporti asa ceva!

In tot ce e suferinta umana, noi oamenii fabricam foarte usor, aproape instant explicatii: ” el e de vina ca nu s-a asigurat in trafic”; in tragediile colective, se vehiculeaza cu o repeziciune incredibila acest gen de explicatii in care “Altul e de vina, iresponsabil, lacom de bani” etc. Si da, mintea umana e construita pe principiul economiei de resurse- la o prima perceptie a unui eveniment, ea fabrica instant o ipoteza despre cauza ce a determinat acel eveniment. Omul din pestera se trezeste in noi, vede un seaman afectat, amenintat, mancat de lup si automat intra in starea de-asi gandi o arma pentru el in caz ca se va intalni si el cu acel pericol.

Ne fabricam explicatii pe baza acestor credinte vechi, fidele ce formeaza liniile de tramvai din mintea noastra.

Insa tot mintea/imaginatia l-a scos pe om din pestera.

Cum ar fi sa acceptam ipoteza unanima ca explicatiile pe care le fabricam instant din motive de economie si siguranta ar putea fi gresite,adica noi, eu as putea gresi?

Cum ar fi sa ma pun in pielea “celui care a cauzat suferinta” si sa-ncerc sa mi-l imaginez despre cum a invatat el sa iubeasca sau sa inteleaga oamenii?

Cum ar fi sa nu mai caut o cauza anume? si sa inteleg mai degraba efectele in lant?

Cum ar fi pentru o zi, o singura zi, sa nu mai vorbim/gandim de rau pe nimeni?

Am fi ca si cand am lua-o de la capat in fiecare zi cu o alta pereche de lentile.

Am fi mai curiosi sa-ntelegem.

Am fi mai naturali in a pune intrebari.

Am avea conversatii fascinante ce ne-ar purta pe “carari nebanuite” sau linii de tramvai nestiute.

Nota: metafora liniilor de tramvai a fost mentionata de catre formatorii de Psihoterapie Familiala si Sistemica de la Fundatia Agape pentru Ocrotirea Vietii.

Disclaimer: a nu se intrepreta acest articol ca pe un indemn de a renunta la principii si valori.

Sursa foto: aici

Please follow and like us:
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *